About

Come one, come all!

Since 2011, the New York, Boston, and Philadelphia Scala meetups have hosted together a community-driven Scala conference. Part of what "community-driven" means is the program comes from the attendees. All talks on the conference's main day are proposed by the attendees (that could be you!), who then vote to select which will be given.

Our friendship with Typelevel continues. The conference will once again coincide with the Typelevel Summit.

For the third time, we go to Boston, at the Broad Institute of MIT and Harvard. For the first time, the conference is starting on a Sunday, taking place March 18-20:

  • Sunday will be the Unconference, traditionally day 2.
  • Monday will be nescala proper, traditionally day 1.
  • Tuesday will be the Typelevel Summit.

Newcomers and veterans, northeasterners and the global jet-set, rebels and redcoats: all are welcome!

Location

The kind folks at the Broad Institute know a thing or two about editing code; just ask them about CRISPR/cas9. They are generously hosting the conference this year. Located at 415 Main Street, Cambridge, the Institute is just a block away from the Kendall/MIT stop on the T (red line).

You may want to dress warmly; Kendall Square has a lot going on, but even the vernal equinox in these parts can be nasty:

“Anyone who lives in Boston knows that it’s March that’s the cruelest, holding out a few days of false hope and then gleefully hitting you with the shit.” ― Stephen King, Dreamcatcher

RSVP

To secure your spot, just RSVP to the Day 2 meetup. The cost is $60. This ticket will also get you in to the Typelevel Summit.

No ticket is required in order to attend Day 1, but please do RSVP.

Day 2 Schedule

Time Duration Description
08:15 45 min Registration, and breakfast sponsored by CiBO Technologies
09:00 5 min Opening remarks
09:05 45 min Rúnar Óli Bjarnason - Composing Programs
09:50 10 min Break
10:00 45 min Tongfei Chen - Towards Typesafe Deep Learning in Scala
10:45 10 min Break
10:55 30 min Jason Liberman - PMaps: Principled and Powerful Maps
11:25 10 min Break
11:35 15 min Sam Freund - Introduction to Application Security in Scala
11:50 10 min Break
12:00 45 min Adelbert Chang - Nelson: Functional programming in system design
12:45 90 min Lunch on your own out in Kendall Square
14:15 45 min Daniel Spiewak - Full Stack Review: Understanding a Database Implementation
15:00 10 min Break
15:10 30 min Jeferson David Ossa - Functional Design for Reference Architectures
15:40 10 min Break
15:50 30 min Seth Tisue - Scala Compiler Plugins 101
16:20 10 min Break
16:30 15 min Changlin Li - Moving Beyond Defensive Programming: Guidelines for Practical Correctness Through Type Signatures
16:45 10 min Break
16:55 15 min Bill Venners - Pragmatic Purity
17:10 10 min Break
17:20 15 min Aaron J. Radke - Typeclasses for Data Visualization
17:35 5 min Closing remarks

Thank you!

Threat Stack

is sponsoring lunch at Clover Food Lab on the day of the Unconference.

Twilio

is catering happy hour after the Unconference.

CiBO Technologies

is catering breakfast on Day 2.

Lightbend

is sponsoring happy hour at Commonwealth Cambridge following Day 2.

Bridgewater Associates

is sponsoring videography for Day 2 and for the Typelevel Summit.

Code of Conduct

Nobody likes a jerk. Show respect for those around you.

Nescala is dedicated to providing a harassment-free experience for everyone, regardless of gender, gender identity and expression, sexual orientation, disability, physical appearance, body size, race, or religion (or lack thereof). We do not tolerate harassment of participants in any form. All communication should be appropriate for a technical audience, including people of many different backgrounds. Sexual language, innuendo, and imagery is not appropriate for any symposium venue, including talks.

Participants violating these rules may be asked to leave without a refund, at the sole discretion of the organizers.

Since this is a gathering of static typists, offenders will be caught at compile time.